Kako pozivati CQ

Napisao 9a5bdd dana 23. rujna 2007. – 19:27

Nastavljajući se na pretohdno poglavlje o sadržaju veze, Mark on4ww nam u ovom sedmom po redu poglavlju govori nešto više o tome kako uopće uspostaviti kontakt s kolegom radioamaterom odnosno kako pozvati cq.

Provjerite da li je frekvencija na kojoj želite pozivati slobodna. Samo slušanje nije dovoljno. Trebate jasno upitati da li je frekvencija slobodna. Npr. na SSB nakon što ste neko vrijeme slušali, pitajte: „Da li je frekvencija slobodna?“ (eng. „Is this frequency in use?“) i dajte vašu pozivnu oznaku. Ako nitko ne odgovori ponovite pitanje. Ako ni sada nitko ne odgovori, frekvencija je vaša i možete pozivati CQ. Na CW i RTTY pitajte sa „QRL?“. Neki misle da je dovoljno pitati samo sa upitnikom. Upitnik može stvoriti zabunu i ništa više. Ako je na frekvenciji veza (koju vi ne čujete, ali vašim signalom možete stvarati smetnje), davanjem upitnika možete unijeti zabunu u sudionike veze, što može čak dovesti do „policijske situacije“ (pogledajte 12. poglavlje). „QRL?“ se ne može krivo shvatiti, jer je to jasno pitanje da li je frekvencija slobodna. Neki od mogućih odgovora koje možete dobiti na CW su:

  • R (Received-Roger)
  • Y (Yes)
  • YES
  • QSY

Svi ovi odgovori znače da je frekvencija zauzeta. Ako ste slučajno naletjeli na „vruću frekvenciju“ (posebno onu na kojoj radi DX ekspedicija ili rijetka DX postaja) postoje izgledi da će početi vikati na vas. Nemojte se uznemirivati i nemojte reagirati – jednostavno promijenite frekvenciju. Ako želite „otkriti“ tko radi na toj frekvenciji, pažljivo slušajte i nikako nemojte pitati koja DX postaja radi na toj frekvenciji. Mnogo problema se može izbjeći ako poštujete prvo i osnovno pravila operatorskoga rada: SLUŠANJE. Ovo zlatno pravilo, u kombinaciji sa čarobnom riječi „QRL?“, spasit će vas od neugodnosti pri traženju slobodne frekvencije za CQ pozivanje.

  • Kada pozivate CQ, nikako nemojte: zvati CQ deset puta, dati svoju pozivnu oznaku dva puta i onda slušati. Bolje je zvati CQ dva puta i dati svoju pozivnu oznaku deset puta (pretjerao sam, dovoljno je dati svoju pozivnu oznaku četiri puta!).
  • Kod pozivanja CQ, najvažnija je vaša pozivna oznaka, ne riječ CQ. Ako propagacijski uvjeti nisu dobri, važno je da postaja na drugoj strani kugle zemaljske dobro čuje vašu pozivnu oznaku, a ne riječ CQ. Previše puta sam čuo operatore da pozivaju CQ 15 puta, a daju svoju pozivnu oznaku jednom. To nema smisla. Praksa stvara majstora. Ako nemate iskustva, slušajte druge i oštrite zube. Ubrzo ćete razviti osobni stil za uspješne i ugodne veze.

Tagovi: , , ,

Ispričavam se ali unos nije dopušteno komentirati.O 9a5BDD.com

Dobrodošli na 9a5BDD.com! Ja sam Ivan Palčić, diplomirani pravnik, koji slobodno vrijeme voli provoditi na radiovalovima u razgovoru s radioamaterima diljem svijeta. Radioamaterski ispit za A razred položio sam u lipnju 2005. godine. Ponosni sam član Hrvatskog radioamaterskog saveza i Radiokluba Zagreb 9a1ADE. Također, član sam European Phase Shift Keying Club-a #2829. i Croatian Digital Group-e #011. Od radio uređaja najčešće koristim Yaesu FT-857d u kombinaciji s odličnom malom Buddipole antenom iz kućne radinosti. Više...