Operatorska vještina

Napisao 9a5bdd dana 16. rujna 2007. – 15:10

Ovaj tekst dobio sam neki dan mailom od kolege i prijatelja Zdravka 9a6zt. Stvarno je ponekad dobro podsjetiti se na ove stvari koje mladi hamleti još neznaju dok ih stariji kolege zaborave ili ih se ne pridržavaju. Tekst je napisao Mark on4ww, a za hrvatski prijevod zaslužan je Martin 9a2jk. Na njihovim web stranicama možete pronaći ovaj tekst i u pdf formatu. Tekst je duži i ima 19 poglavlja zato ću ga ovdje staviti u nastavcima. Svaki dan jedno (ili možda dva kraća) poglavlja. Na taj način sam tekst će biti pregledniji i manje naporan za čitanje. Svi nastavci će biti objavljeni u kategoriji “Operatorska vještina”. Na taj način ćete ga lako pronaći ako vam ponovno zatreba kakva informacija. Najprije krenimo s malim uvodom:

OPERATORSKA VJEŠTINA

Tko je od nas dobio vozačku dozvolu polaganjem samo teoretskog dijela ispita? Nitko. U Belgiji, do uvođenja osnovnog radioamaterskog razreda, nije bilo nikakve praktične obuke kako uspostaviti radioamatersku vezu (QSO). Nakon teoretskog ispita, novi operatori mogli su odmah izaći na radioamaterske opsege. Rezultat njihovog rada nije uvijek bilo lijepo slušati. Za usporedbu sa polaganjem vozačkog ispita, zamislite da polažete samo teoretski dio, dobijete dozvolu i izađete na cestu u automobilu s kojim nikad niste upravljali. To je točno ono što se danas događa sa radioamaterima. U prvim godinama svoje radioamaterske aktivnosti autor je, kao i svi drugi, radio greške (pravi ih i danas, ali mnogo manje). S ovim člankom on želi pomoći početnicima, i ne samo njima, da što prije usvoje znanja za uspješan rad na radioamaterskim opsezima. Greške koje je ranije pravio, često su bile posljedica slušanja „ne tako dobrog“ načina rada starijih operatora (tzv. old timer-a). Njih ne želim kriviti, jer jasne upute kako komunicirati na radioamaterskim opsezima nikad nisu postojale.
Ne smijemo podcjenjivati važnost dobrih operatorskih vještina. U konačnici, sve što odašiljemo preko radioamaterskih valova mogu slušati svi, bili to radioamateri, slučajni slušatelji ili oni koji slušaju po službenoj dužnosti. Tehnička strana je samo dio našeg hobija. Korištenje radio uređaja za uspostavljanje radijskih veza je drugi dio, gdje na radio valovima ne predstavljamo samo sebe, nego cijelu naciju. Za uspješan rad na radioamaterskim frekvencijama, bilo kojom vrstom emisije, treba poštovati neka jednostavna pravila. Lijepo vas molim, slijedite me u potrazi za dobrim „operatorskim vještinama“.

Tagovi: , , , ,

  1. 1 Trackback(s)

  2. lis. 23, 2007: Faks, Novalja i 2000. posjetitelj » 9a5BDD radioamaterski website, Ivan Palčić, Novalja, otok Pag, Hrvatska

Ispričavam se ali unos nije dopušteno komentirati.O 9a5BDD.com

Dobrodošli na 9a5BDD.com! Ja sam Ivan Palčić, diplomirani pravnik, koji slobodno vrijeme voli provoditi na radiovalovima u razgovoru s radioamaterima diljem svijeta. Radioamaterski ispit za A razred položio sam u lipnju 2005. godine. Ponosni sam član Hrvatskog radioamaterskog saveza i Radiokluba Zagreb 9a1ADE. Također, član sam European Phase Shift Keying Club-a #2829. i Croatian Digital Group-e #011. Od radio uređaja najčešće koristim Yaesu FT-857d u kombinaciji s odličnom malom Buddipole antenom iz kućne radinosti. Više...